Vegetarische loempia’s op Thaise wijze; zo maak je het!

 

Echte lekkere loempia’s mogen natuurlijk niet onderbreken aan een reis naar Thailand. Je hebt ze in allerlei verschillende vormen en maten. Deze vind ik namelijk zelf het lekkerst en erg makkelijk te vinden in Thailand, ook vegetarisch. In Thailand waren de meeste loempia’s al vegetarisch en daardoor goed bereikbaar om meerdere varianten te proberen. 

Wat zijn loempia’s?

Een loempia is een gerecht gemaakt van een in deeg gerolde groente (of vlees) die vaak als snack of als voorgerecht gegeten wordt. De loempia is van oorsprong een Chinees gerecht, maar kent veel verschillende vormen. Zo heb je een Vietnamese, Filipijnse, Indonesische en natuurlijk de Thaise variant. De meeste loempia’s worden geserveerd met zoetzure saus of chili saus. Er bestaan gefrituurde en verse loempia’s. De verse loempia’s worden vaak koud geserveerd, waarbij verse verschillende groenten ingerold worden in rijstvellen. Ik vind persoonlijk de gefrituurde variant lekkerder, vandaar dat ik gekozen heb om voor deze variant het recept uit te zoeken.

Hoe maak je Thaise vegetarische loempia’s?

In eerste instantie had ik niet gedacht dat het maken van een loempia zo makkelijk was. Echter verkeek ik mezelf op het rollen van de groente in het deeg en het dun snijden van de groente. Er komt namelijk best wel wat finesse bij kijken. De Thaise dames in de keuken hadden enorme snij skills waar ik echt jaloers op kan zijn. Ik had er echter wat meer de tijd voor nodig om het zo klein te krijgen als zij dat deden. Maar met een beetje hulp, werd het toch een mooi resultaat! Voor dit gerecht wordt in het originele recept oestersaus gebruikt, ik heb voor mezelf wat extra sojasaus met een beetje suiker gebruikt. 

Wat heb je nodig voor 3 stuks? 

Voor dit gerecht wordt in het originele recept oestersaus gebruikt, ik heb voor mezelf wat extra sojasaus met een beetje suiker gebruikt. Heel simpel gezegd hoef je de inhoud maar te verdubbelen om meer loempia’s te krijgen. Je kunt de loempia’s makkelijk in twee delen, dan koelt het sneller af en kun je er meer van genieten! 

Ingrediënten

  • 30 gram glasnoedels (onderstaand de link naar het product)
  • 50 gram fijn gesneden kool 
  • 50 gram taugé
  • 1 teen knoflook 
  • 1/2 eetlepel sojasaus 
  • 1/2 oestersaus (optioneel) 
  • 30 gram fijngesneden wortel 
  • 2 eetlepels olie (kokosolie, zonnebloemolie etc.) 
  • 1/2 theelepel witte suiker 
  • 1 ei (voor het deeg) 
  • 3 loempia vellen 
  • Chili of zoetzure saus 

Bereiding

  1. Als je erover hebt gekozen om geen voorgesneden groente te pakken, snijdt je eerst alle groente in fijne reepjes klein. 
  2. Voeg de groente samen met de saus en mix goed door elkaar 
  3. Verhit de olie in de pan en fruit de knoflook
  4. Voeg de groente en de noedels toe en bak samen een paar minuten door 
  5. Zet het vuur uit en verdeel het mengsel in drie porties 
  6. Leg de inhoud in de loempia vellen en rol dicht en bestrijk met ei, zodat het blijft plakken
  7. Verhit opnieuw je pan en voeg olie toe. Frituur de loempia’s totdat ze krokant zijn. Je kunt er ook voor kiezen op een frituurpan te gebruiken. 
  8. Laat de loempia’s even afkoelen op een keukenpapier 
  9. Serveer de loempia’s met een schaaltje zoetzure saus of chili saus. Eet smakelijk! 

Laurie

Hoi! Wat leuk dat je een kijkje komt nemen op mijn pagina. Ik ben Laurie, 29 jaar en inmiddels al 8 jaar Fysiotherapeut met name gericht op mentale gezondheid. Op dit moment reis ik samen met mijn vriend de wereld rond om meer te weten te komen over verschillende culturen en natuurlijk vegetarisch eten!

Gerelateerde berichten

    Dit bericht heeft nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *