Vegetarische massaman curry; zo maak je het!

Na een tijdje rond getrokken te hebben door Azië kan ik wel zeggen dat de massaman curry tot een van mijn favorieten behoort. Vooral ook omdat ik niet een al te grote fan ben van pittig eten, is dit een goede optie! Tijdens mijn kookcursus was het voor mij dan ook een makkelijke keuze toen ik 3 gerechten mocht uitkiezen. Het werd de ‘ massaman curry’, de ‘pad thai en ‘tom kha soep’. Hieronder ga ik verder over de massaman curry en kun je de andere twee recepten ook op mijn pagina vinden. 

Ik deed mijn kookcursus in Koh Tao en de plek heeft dan ook een toepasselijke naam; ‘ Koh tao cooking’. Deze plek wordt gerund door drie dames die alle drie even lief en behulpzaam waren. Die middag waren er verder geen andere cursisten, dus aan aandacht geen tekort. Samenvattend was het voor mij een erg leuke ervaring en zou ik het dan ook iedereen aanraden.

Wat is Massaman curry?

De Massaman curry is van origine geen Thais gerecht, maar heeft voornamelijk invloeden vanuit onder andere India. Dit kun je ook wel terug zien in de verschillende kruiden die ervoor gebruikt worden. Het voordeel van dit gerecht is dat het redelijk snel te maken is en niet al te moeilijk. Iets wat ik toch ergens wel belangrijk vind. Dit doet overigens niks tekort in de smaak, want deze curry loopt over van de verschillende smaken. De officiële massaman curry wordt gemaakt met aardappel, ui en kip/rund. Aangezien ik uitsluitend vegetarisch eet, was het vervangen van verschillende ingrediënten geen enkel probleem! 

Hoe maak je een vegetarische massaman curry?

Waar de meeste tijd in gaat zitten is het snijden van de ingrediënten en het koken van de curry. Verder is het een relatief makkelijk gerecht om te maken. Het gaat ook allemaal in een pannetje en dan is het wachten op het eindresultaat. Verschillende technieken worden gebruikt om de smaken meer tot zijn recht te laten komen. We gaan eerst beginnen met het verzamelen van de ingrediënten:

Wat heb je nodig voor één portie?

De portie is naar eigen zeggen best groot, vooral als je het met rijst eet. Je zou het dus makkelijk met twee personen kunnen eten, tenzij je grote honger hebt! Lees van te voren eerst even de tips onderstaand aan de pagina wanneer je start met koken. Je kunt de hoeveelheid chili makkelijk bepalen door gewoonweg minder chilipoeder/gedroogde chili’s te gebruiken, dan is het ook wat toegankelijk wanneer je kids mee-eten.

De curry pasta

  • 3 gedroogde chili’s of 2 theelepels chili poeder ( ik koos zelf overigens voor 1, meer dan genoeg als je niet van pittig houdt) 
  • 1/4 theelepel zout 
  • 1 theelepel geroosterde koriander zaadjes 
  • 1/2 sjalot 
  • 2 teentjes knoflook 
  • 1 theelepel galangal*
  • 1 eetlepel citroengras ( stamp rustig met de stamper van je vijzel eerst het citroengras plat, dan komen er meer smaken vrij. (klein gesneden) 
  • 1 theelepel masala poeder 
  • 5 peperbolletjes 

*Galangal (wortel) of ook wel Thaise gember of Laos genoemd, is familie van de gember wortel. Als je het vergelijkt met gember lijkt het er wel wat op, maar is het frisser en minder sterk van smaak. Het ruikt niet zo fris als je eraan ruikt, maar eenmaal toegevoegd aan je gerecht is het heerlijk! Het kan vervangen worden door een beetje gember en peper toe te voegen, maar qua smaak is het wel anders. 

De curry

  • 100 gram tofu (of andere vleesvervanger naar smaak, bijvoorbeeld vega kip) 
  • 250 ml kokosmelk 
  • 2 eetlepels olie (kokosolie, zonnebloemolie etc.)
  • 1 eetlepel geroosterde pinda’s 
  • 1/2 gele ui 
  • 1 aardappel 
  • 5 laurierblaadjes 
  • 2 a 3 eetlepels tamarinde saus
  • 1/2 theelepel soja saus (vervanger van vissaus) 
  • 1/2 theelepel palmsuiker/kokosbloesem suiker 
  • 1 theelepel limoensap 
  • 1/2 eetlepel bouillon poeder naar keuze

Voorbereiding

  1. Voeg alle ingrediënten voor de currypasta samen in een vijzel. Stamp en mix totdat je een mooie gladde pasta overhoudt. 
  2. Snijdt de tofu in blokjes (ongeveer 1 cm) 
  3. Kook alvast je portie witte rijst en zet aan de kant wanneer het klaar is
  4. Zet je pannetje op het vuur en voeg de olie toe. Laat even warm worden en voeg als eerst je currypasta toe. Laag vuur beginnen! 
  5. Op het moment dat je curry pasta licht begint te borrelen, of dat je de kruiden goed kunt ruiken, voeg je de tofu hieraan toe totdat het bijna kookt. 
  6. Voeg een klein kommetje water en bouillon toe en vervolgens de aardappelen. Wacht totdat het kookt. 
  7. Voeg vervolgens de kokosmelk toe en de rest van de ingrediënten; soja saus, tamarinde saus, palmsuiker en de laurierblaadjes
  8. Zet het vuur uit en voeg je limoensap toe 
  9. Proef of je zelf nog meer chili, limoensap of soja saus zou willen toevoegen. Je curry is klaar wanneer je met een vork de aardappel goed kunt doorprikken
  10. Schenk je curry in een kom en serveer met de geroosterde pinda’s. Eet smakelijk!

Tips en aandachtspunten

  • Wil je je curry liever wat dikker? Snijd je stukken aardappel dan groter. Hierdoor moeten de aardappelen langer in de kokosmelk koken, waardoor de kokosmelk ook dikker wordt. Dit betekent wel dat je dan langer moet wachten totdat je kunt eten! Een tweede tip is; voeg iets meer olie toe. Zet het vuur wel laag! 
  • Je kunt er ook voor kiezen om andere groente, zoals wortel of sperziebonen toe te voegen. Dit is niet volgens authentiek recept, maar het toevoegen van meer groente kan soms wel een fijne aanvulling zijn op je maaltijd.
  • Vind je je curry wat te zuur? Voeg dan iets meer soja saus toe. Te zoet? Er mag wat meer limoensap bij. 
  • Voor dat je begint, laat de tofu eerst uitlekken op een keukenpapier, zo komt er niet te veel water in je curry.
  • Het is niet erg wanneer de rijst wat is afgekoeld. Wanneer je het samen eet met de curry maakt het niet veel verschil. Wil je het toch liever warm? Wacht dan met het bereiden van de rijst.

Liever de currypasta niet zelf maken? Onderstaand de verschillende currypasta’s die in de buurt komen van een lekkere massaman curry!

#1 https://www.kohthai.nl/product/massaman-curry-pasta/ 

#2 https://www.ah.nl/producten/product/wi469406/fairtrade-original-massaman-curry-pasta 

#3 https://www.jumbo.com/recepten/thaise-massaman-curry-502644 

#4 https://www.tokothanhhung.nl/product/massaman-curry-paste-400-g/ 

#5 https://www.ah.nl/producten/product/wi198234/blue-elephant-thaise-massaman-curry-pasta  

Ben je geïnspireerd geraakt door dit recept? Check dan eens dit boek voor meer van dit soort heerlijke recepten uit de Thaise keuken!

Laurie

Hoi! Wat leuk dat je een kijkje komt nemen op mijn pagina. Ik ben Laurie, 29 jaar en inmiddels al 8 jaar Fysiotherapeut met name gericht op mentale gezondheid. Op dit moment reis ik samen met mijn vriend de wereld rond om meer te weten te komen over verschillende culturen en natuurlijk vegetarisch eten!

Gerelateerde berichten

    Dit bericht heeft nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *