Pad thai was een van de eerste gerechten in Thailand waar ik meteen gek op was. Ook was het in eerste instantie een makkelijk keuze, aangezien het meer voor kwam om dit gerecht vegetarisch te eten. En niet te pittig! Het maakte mij dan ook nieuwsgierig en was benieuwd naar welke ingrediënten ervoor werden gebruikt en was dit ook een van de gerechten die ik in mijn kookcursus zelf ging bereiden. De andere twee gerechten die ik tijdens deze cursus koos zijn; Tom Kha soep en Massaman curry.
Wat is Pad Thai?
Toen ik tijdens mijn kookcursus vroeg of dit gerecht een origineel Thais gerecht was, antwoordde alle drie de chef’s met ‘ja’. Als je echter wat meer onderzoek doet, lees je dat het van origine door Vietnamese kooplieden in Thailand werd geïntroduceerd. Toch wordt dit gerecht gezien als een typische Thaise maaltijd en wordt en door het hele land met trots geserveerd. Ik vertel jullie dan ook graag hoe je zelf aan de slag kunt met deze lekkere en snelle maaltijd en helemaal vegetarisch!
Hoe maak je vegetarische Pad Thai?
Pad Thai betekent letterlijk ‘gebakken op Thaise wijze’. Het is een snel en makkelijk te maken recept waar je alleen een wokpan voor nodig hebt. Hierin is het snijden van de ingrediënten het meeste werk, maar ook dit is snel gedaan. We beginnen dan ook met het verzamelen van de ingrediënten:
Wat heb je nodig voor één portie?
De hoeveelheid van een portie is voldoende om een volwassen maag mee te vullen. Je kunt zelf overigens bepalen hoeveel noedels je wilt gebruiken, aangezien dit per persoon verschillend kan zijn. Let er wel op dat je dan de verhoudingen van de saus ook moet aanpassen, anders is het misschien minder smaakvol dan dat je gehoopt had. Lees van te voren de onderstaande tips voor je begint met koken. Bij de ingrediënten zal ik de originele ingrediënten benoemen en de aanpassing die ik heb gedaan tijdens het koken.
Basis Ingrediënten
100 gram tofu (in plaats van kip)
1 ei
30 gram platte rijstnoedels
1 eetlepel geroosterde pinda’s
1 lente ui( snijd in stukjes van ongeveer 3 centimeter)
1 teen knoflook
1/2 limoen
2 eetlepels olie naar keuze (kokosolie, koolzaadolie etc.)
20 gram taugé
Ingrediënten voor de saus
2 eetlepels tamarinde saus
80 gram rode ui ( klein gesneden)
3 theelepels chilipoeder ( ik gebruikte zelf 1 theelepel)
2 theelepels bouillon naar keuze
2 grote lepels kokosmelk ( nog groter dan een eetlepel, in totaal ongeveer 6 eetlepels)
1 theelepel zout 1 eetlepel palmsuiker (je kunt ook basterd suiker of kokosbloesem suiker gebruiken)
Bereiding
Voeg de ingrediënten voor de saus samen in een kommetje (tamarinde saus, rode ui, zout, chili, suiker, bouillon en kokosmelk)
Verhit de olie in de pan en fruit de ui en de knoflook. Voeg vervolgens de tofu toe.
Wanneer de tofu een beetje bruin is, schuif je alles naar een kan van de pan en voeg je het ei toe.
Mix het door elkaar heen
Leg het bovenstaande mengels op een bordje
Voeg de saus toe aan de inmiddels lege pan en voeg de noedels toe. Als het te droog is voeg nog een beetje water toe. Laat koken tot aan de aangegeven tijd (zie verpakking). Wanneer je de platte rijstnoedels gebruikt, zie je de noedels al snel glazig worden. Dit betekent dat ze klaar zijn.
Zet het vuur uit en voeg het aan de kant gezette mengsel, de lente uit en de taugé toe en mix het door elkaar heen.
Serveer met de geroosterde pinda’s, eventueel chilipoeder en een schijfje limoen. Eet smakelijk!
Tips en extra’s
Je kunt ook ander soort noedels gebruiken, zoals bijvoorbeeld eiernoedels of wok noedels. Het geeft een ietwat andere dimensie aan je gerecht, maar soms is dit een meer beschikbare optie.
Laat de tofu eerst uitlekken voordat je hem gaat gebruiken, dit zorgt ervoor dat het gerecht niet te waterig wordt en de tofu niet te sponzig.
Laurie
Hoi! Wat leuk dat je een kijkje komt nemen op mijn pagina. Ik ben Laurie, 29 jaar en inmiddels al 8 jaar Fysiotherapeut met name gericht op mentale gezondheid. Op dit moment reis ik samen met mijn vriend de wereld rond om meer te weten te komen over verschillende culturen en natuurlijk vegetarisch eten!
Dit bericht heeft nog geen reacties