Vegetarische Tom Kha soep; zo maak je het!

Naast de massaman curry en de pad thai stond ook de Tom Kha soep op het menu. Dit was tijdens de kookcursus voor mij het makkelijkste recept om te maken en NOG sneller klaar. Ik kon het me bijna niet voorstellen. Wat me opviel tijdens de kookcursus is dat voor veel van de Thaise gerechten dezelfde ingrediënten bevatten. Erg fijn dus wanneer je van plan bent om vaker gerechten uit de Thaise keuken te proberen. De aanschaf van de kruiden is namelijk vaak een grote kostenpost. Des te meer reden om meer lekkere gerechten uit de Thaise keuken te maken! 

Wat is Tom Kha soep?

Tom Kha Kai soep is een populair gerecht uit de Thaise keuken. Letterlijk vertaald betekent het kip – gember soep of wordt ook wel kokossoep genoemd. Dit wordt ook overal in Thailand geserveerd. Aangezien ik uitsluitend vegetarisch eet zoom ik dan ook in op de vegetarische variant van de soep. We laten simpelweg het woordje ‘Kai’ weg wat kip betekent. De soep wordt ook vaker gemaakt met vis. Het is vaak maar net wat de oogst van de dag is. 

Hoe maak je een Tom Kha soep? 

Zoals ik al eerder benoemde is de soep erg simpel om te maken. Het verzamelen van de verschillende ingrediënten en het snijden ervan is dan ook al het werk. Als je dus zin hebt in een snelle lunch, is dit een perfecte oplossing. Ook kun je het gerecht makkelijk invriezen en een later moment opeten. Het verzamelen van de ingrediënten is de eerste stap. En als je al eerder een Thais gerecht hebt gemaakt, check dan even je keukenkastjes/ijskast wie weet hoef je niet alle ingrediënten opnieuw aan te schaffen. 

Wat heb je nodig voor één portie?

De portie is voldoende voor een volwassenen. De mate van pittigheid kun je zelf goed beïnvloeden als je bijvoorbeeld kinderen hebt die mee-eten of zelf niet van pittig houdt. Onderstaand de ingrediënten. De originele ingrediënten zal ik er tussenhaakjes bij zetten, al heb ik zelf de beschreven producten gebruikt, aangezien ik dat zelf het liefst vervang. Lees voordat je begint met koken eerst even de onderstaande tips en extra’s. Dit zal helpen bij de verfijning en smaak van je Tom Kha soep.

Ingrediënten

  • 100 gram tofu (kan ook met kip/vis)
  • 250 ml kokosmelk 
  • 1-2 sjalotjes 
  • 1/2 gele ui 
  • 1 stuk citroengras 
  • 2 stuks baby maïs 
  • 4 dunne schijfjes galangal (zie blog massaman curry voor uitleg)
  • 1 tomaat 
  • 2 kaffir limoenblaadjes 
  • 1 koriander wortel grof gesneden (dat is het deel wat in de grond zit)
  • 1/2 theelepel bouillon 
  • 1/2 groene chili ( origineel 3 groene of rode chili’s) 
  • 1/2 eetlepel soja saus (origineel vissaus) 
  • 1 theelepel palmsuiker (kan ook met basterdsuiker of kokosbloesem suiker) 
  • Optioneel 1 takje koriander (als decoratie) 

Bereiding

  1. Snijdt de ingrediënten als volgt: snijdt de sjalotjes klein, de gele ui snijdt je in 4 stukken, sla zachtjes het citroengras plat en snijdt in stukjes van ongeveer 3 cm, de maïs wordt verdeelt in kleine stukjes van 4 of 6 en de tomaat in 4 stukken. De limoenblaadjes scheur je klein, maar laat het steeltje achterwege. Snijdt als laatst de tofu in kleine blokjes naar wens. 
  2. Voeg de soja saus en de chili samen in een bakje en laat staan. Dit is de saus. 
  3. Schenk de kokosmelk in een pannetje en voeg de sjalotjes, citroengras, koriander wortel en de galangal toe. Laat de kokosmelk koken. 
  4. Wanneer de kokosmelk kookt, voeg je er de maïs, gele ui en tofu aan toe. Voeg als laatst de tomaat toe, anders wordt deze te snel zacht. Laat het opnieuw koken. 
  5. Zet het vuur uit 
  6. Voeg de saus toe aan je soep en schenk in een kom
  7. Decoreer je soep met de koriander. Eet smakelijk!

Tips en extra’s

  • Wanneer je tofu gebruikt in plaats van kip, houdt er dan rekening mee dat de tofu niet te lang hoeft te koken. Je hoeft deze alleen maar met een paar minuutjes mee te laten koken. 
  • Houdt je niet zo van zachte tomaat en houdt je de tomaat liever wat knapperig? Voeg dan de tomaat pas op het laatst toe. 
  • Proef de saus eerst voordat je hem toevoegt aan je soep. Deze kan namelijk best pittig zijn. Je kunt er zelfs voor kiezen om alleen de saus toe te voegen aan de soep en de chili in het kommetje te laten. 
  • Laat de tofu eerst uitlekken voordat je deze toevoegt aan je soep. Dit zorgt er namelijk voor dat je soep niet te waterig wordt. 
  • Je kunt ervoor kiezen om de limoenblaadjes en galangal eruit te halen voordat je gaat eten. Apart is het namelijk niet zo lekker het zorgt vooral voor de smaak aan de soep.

Laurie

Hoi! Wat leuk dat je een kijkje komt nemen op mijn pagina. Ik ben Laurie, 29 jaar en inmiddels al 8 jaar Fysiotherapeut met name gericht op mentale gezondheid. Op dit moment reis ik samen met mijn vriend de wereld rond om meer te weten te komen over verschillende culturen en natuurlijk vegetarisch eten!

Gerelateerde berichten

    Dit bericht heeft nog geen reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *